Om korsetter – från historia till olika modeller

Korsetter har använts i hundratals år – av både kvinnor och män men var kanske som mest populära under 1700–1800-talen. Både syftet och modellerna har förändrats något med tiden men både nu som då är huvudsyftet att forma kroppen – på ett eller annat sätt. Läs mer om historian bakom det kända plagget, samt mer om några av dom modeller som finns här.

Kort historia om korsetter

Den första korsetten användes redan år 1500 f.kr eller ännu tidigare. Det var dock på 1500-talet som den fick ett riktigt uppsving och bars då av både kvinnor och män. Här var inte syftet att få en så smal midja som möjligt genom onödigt hård snörning, utan för att ge kroppen en slät front. Detta för att framhäva dom ofta väldekorerade plaggen som användes på överkroppen under den här tiden.

Under 1700-talet var det främst kvinnor som bar korsetter och nu var syftet främst att stödja och lyfta bysten, nästan till en onaturlig nivå. Någonstans kring 1800 ändrades dock idealen och nu var det inne att ha en så smal midja som möjligt och för detta tillverkades korsetter som gick att snöra mycket hårt – något som dessvärre inte var så hälsosamt.

Olika modeller

Korsetter har en lång historia och även om dom inte bärs lika flitigt idag som för ett par hundra år sedan så är dom ändå relativt vanligt förekommande. Även idag används dom av många för att skapa en slankare silhuett och för att forma kroppen men en del bär dom också av den enda anledningen att man tycker det är snyggt.

Från början var modellerna kanske inte så många men under årens gång har det tillkommit allt fler, varav några är:

  • Överbystkorsett – En korsett som går hela vägen från höfterna och upp över bysten. Ger ofta en timglasliknande form på kroppen samt lyfter och formar bysten.
  • Underbystkorsett – Underbystkorsetten börjar även den vid höften men slutar under bysten. Håller in midjan och ger stöd för bysten underifrån.
  • Midjekorsett – Har en något kortare längd än underbystkorsetten och börjar vanligen strax ovanför höften. Används för att hålla in midjan.

Förutom korsetter som används som plagg på ett eller annat sätt så finns även medicinska korsetter, som bärs till exempel av personer med ryggproblem.